QC20 körteszt

Az iparágban általánosan etalonként elfogadott megoldás a szerszámgépek teljesítményének gyors, egyszerű és hatékony ellenőrzésére.

A QC20 körtesztvizsgálat jelentős teljesítménybeli és működési előnyöket kínál.

A körteszteléssel egyszerűen, gyorsan elvégezhető egy CNC-gép pozicionálási képességének elismert nemzetközi szabványokkal (pl. ISO, ANSI/ASME stb.) összhangban történő ellenőrzése. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy értékeljék és nyomon kövessék gépeik állapotát, és gyorsan diagnosztizálják az esetleg karbantartást igénylő problémákat. Ezen kívül a problémákat okozó hibaforrások azonosítására is lehetőséget nyújt.

A szerszámgépek rendszeres QC20 körtesztvizsgálata:

  • biztosítja, hogy a CNC gépről lekerülő munkadarabok mindenféle utómunkálat nélkül pontosan legyenek legyártva
  • csökkenti a gépek állásidejét, a selejtarányt és az ellenőrzési költségeket
  • igazolja, hogy az adott gép megfelel a különféle gépteljesítményi és minőségbiztosítási szabványoknak
  • tényalapú megelőző karbantartás bevezetését teszi lehetővé

Miért érdemes a Renishaw QC20 körtesztet használnia?

A gép képességeinek ismerete – még a munkadarabok forgácsolása előtt – lehetővé teszi a selejtarány és a gépkiesési idők minimalizálását. Ez magas gyártási minőséget és termelékenységet, valamint a gyártási költségek alacsonyan tartását biztosítja számunkra. Nagyobb ügyfélérték – ez a Lean Manufacturing, azaz a karcsú gyártási technológia lényege.

Nemcomed (USA)

Mi az a QC20 körteszt?

QC20-W körteszt

A QC20 körteszt a következőkből áll:

  • a QC20 körteszt (egy rendkívül nagy pontosságú, teleszkópos lineáris érzékelő, mindkét végén egy-egy precíziós gömbbel)
  • két precíziós mágneses felfogatás – az egyik mágneses felfogatás a gép munkaasztalához, a másik pedig a főorsóhoz vagy az orsóházhoz van rögzítve.

Használat során az érzékelő gömbjei a mágneses ülékekben helyezkednek el. Ennek az elrendezésnek köszönhetően a körteszt mérni tudja a sugár pillanatnyi változásait, miközben a gép egy előre programozott körpályát ír le a munkaasztalon található felfogatás körül.

A Ballbar 20 szoftver a nemzetközi szabványoknak vagy a Renishaw saját kiértékelési jegyzőkönyv-formátumának megfelelően számítja ki az összegyűjtött adatokból a pozicionálási pontosságot meghatározó tényezőket (körkörösség, illetve az attól való eltérés). Ez a jegyzőkönyvezési módszer a lineárisan leolvasott eredményekből egy egyedülálló matematikai analízis segítségével további számos egyedi géphibát képes megállapítani. Az adatokat az egyszerűbb diagnosztika érdekében grafikonon és számok formájában is ábrázolja.

A körtesztelés előnyei

  • A vezeték nélküli Bluetooth technológia megszünteti a vezetékek használatából adódó nehézségeket, lehetővé teszi a zárt munkatérajtónál végzett mérést, és csökkenti a rendszer sérülésének valószínűségét.
  • A hardver és a szoftver „részleges körív” (220°) vizsgálat végrehajtását is lehetővé teszi. Ezáltal jóval rugalmasabb vizsgálati lehetőségek állnak rendelkezésre, például:
    • Tökéletesített módszer a Z tengely vizsgálatára (nem szükséges egyedi rögzítés)
    • Korlátozott elmozdulással jellemezhető tengelyek vizsgálata (jellemzően megmunkáló központok Z tengelye vagy esztergagépek X tengelye)
    • Vizsgálat végrehajtása egyszerre 3 síkban egyszeri nullpontfelvétellel, amelynek keretében 2 vizsgálat során „részleges körív” mérés, majd volumetrikus kiértékelés történik
  • Gyorsabb adatbeolvasás, amely részletesebb kiértékelést tesz lehetővé kis sugarú kör vizsgálata, illetve nagy előtolási sebesség esetén.
  • A továbbfejlesztett Ballbar 20 szoftver kiterjesztett tesztelési funkciókat és részletes elemzési jelentéseket tartalmaz a géphibák diagnosztizálásához.

Tudjon meg többet a körtesztvizsgálatról

Tesztelési képesség

A QC20 körtesztkészletben a 100 mm hosszú körtesztegység mellett 50, 150, valamint 300 mm hosszú hosszabbítók találhatók. A körtesztet a hosszabbítók különböző kombinációival felszerelve a méréseket 100, 150, 250, 300, 400, 450, 550 és 600 mm-es sugarakon lehet elvégezni. A külön megvásárolható hosszabbítókkal akár 1350 mm-es sugarú vizsgálatok is elvégezhetőek.

A gömbülékek kialakítása révén a QC20 körtesztelő egységgel kiegészítő, 220°-os íven végzett „részlegeskörív-vizsgálatok” is végezhetők a központi ülék tengelyén áthaladó síkokban. Ez lehetővé teszi, hogy a körtesztvizsgálatot gyorsan, három, egymásra merőleges síkban is elvégezzük a központi ülék áthelyezése nélkül. Ha a „részleges körív” vizsgálatot 150 mm-nél nagyobb sugárban hajtjuk végre, egyedi rögzítés szükséges.

A körteszt-kalibrátor javítja a tesztelemzés színvonalát. Ez lehetővé teszi a skálahibák abszolút értékként történő leolvasását, és gyors visszaigazolást nyújt a körteszt által szolgáltatott adatok névleges helyességéről.

A körteszteredményeket az új „volumetrikus kiértékelés” jegyzőkönyvezési funkcióban is felhasználhatja a Ballbar 20 szoftverben, aminek alapfeltétele, hogy az összes adat felvétele ugyanazon pont körül történjen.

A QC20 körteszt használható az új, időalapú Ballbar Trace szoftvercsomaggal, amely a meglévő felhasználók számára ingyenesen elérhető. A csomag nagyobb rugalmasságot biztosít számos új alkalmazás számára, ideértve az 5-tengelyes körtesztes ellenőrzést (ISO 10791-6 szerint) és a statikus felügyeletet.

Ügyfélvélemények

Nézze meg, hogyan használják vásárlóink a QC20 körtesztünket a mérési folyamatuk javítására.

Az, hogy a QC20 körteszt a szerszámgépek állapotfelmérésének szerves részévé vált, nem csak az alkatrészek következetes megfelelőségét biztosította, hanem lehetővé tette számunkra azt is, hogy a korábban nem produktívnak ítélt szerszámgépeket újra teljesen üzemképessé tegyük.

A körteszt diagnosztikai szoftverének használata az eredmények automatikus értelmezésére és a hibák diagnosztizálására azt is jelenti, hogy a gépkezelőknek nem kell alaptételekből kiszámolniuk, hogy mit is jelentenek az adatok valójában, hol van a probléma, és hogyan lehet orvosolni azt. Ez sok időt takarít meg az alkatrészgyártás során.

BAE Systems, UK


A körtesztelések sokat segítettek nekünk. Amióta a Renishaw QC20 körteszteket használjuk, több mint harminc százalékkal csökkentettük a teljes selejtarányt, és mindez a megelőző karbantartási munkáknak köszönhető. Fontos megérteni, hogy a kvarc drága anyag, amely a végtermékek költségének jelentős részét teszi ki, így a költségcsökkentés a nyereség és a versenyképesség növekedését is jelenti.

A QC20 körtesztek segítségével minden egyes gépet elemzünk, kimutatásokat készítünk, és a gépeket az általános teljesítmény és hatékonyság alapján magas, közepes és alacsony kategóriákba soroljuk. Ez megkönnyíti számunkra, hogy a megrendelések beérkezésekor a munkát szisztematikusan a legmegfelelőbb gépekre osszuk, ezáltal növelve a gyártás általános hatékonyságát.

Kumkang Quartz Co., Ltd, Dél-Korea


Termékinformációk