MODUS™ Planning Suite

Az új MODUS Planning Suite megkönnyíti a munkadarabprogramok létrehozásának komplex folyamatát.

Hozza ki a lehető legkönnyebben és hatékonyabban a maximumot koordináta-mérőgépéből a MODUS Planning Suite segítségével.


A MODUS Planning Suite célja, hogy a MODUS felhasználói automatizált gyorsműveletek révén oldhassák meg a munkadarabprogramok létrehozásakor gyakran felmerülő feladatokat, maximalizálva a REVO® CMM-fej hatékonyságát a könnyen használható, speciális szoftveralkalmazások segítségével. A MODUS Planning Suite alkalmazások rendeltetése, hogy a felhasználók minimális erőfeszítéssel és hatékonyabban tervezhessék meg az összetett geometriájú munkadarabok mérésekor követendő útvonalakat.

A fejlett tervezési technológiára épülő szoftver a mozgásokat szimuláló offline eszközöket kínál, amelyekkel könnyen létrehozhatók az ütközésmentes munkadarabméréshez szükséges DMIS kódok.

A MODUS Planning Suite platformhoz jelenleg háromféle moduláris alkalmazás érhető el külön-külön:

MODUS lapátozástervező

MPS lapátozásmérés-szimuláció

Lapátozások mérése

A MODUS lapátozástervező teljeskörű lapátozásmérési opciója lehetővé teszi a pásztázó szkennelések megtervezését konkáv, konvex, továbbá belépő és kilépő élfelületeken.

A beállítások és mérési stratégiák révén a felhasználó személyre szabhatja a mérési útvonalakat, így megadhatja a felületenkénti pásztázások számát, és válthat a hossz- és keresztirányú pásztázás között.

Az adaptív élszkennelés (AES) a belépő és kilépő élen végezhető mérés. A mérésre a pásztázó szkennelés előtt kerül sor, és az élpásztázás pozícióját és mérőfejirányát úgy állítja be, hogy a pásztázó szkennelés zökkenőmentesen végigfuthasson.

Szakaszmérés

A lapátozástervező modul két módszert kínál a lapátszakaszok mérésére:

  • Szakaszok pásztázó szkennelése összeköthető szkenneléssel.
    A szárnyprofiladatok gyűjtésével érintett szakaszokon nagy sűrűségű pásztázó szkennelés történik, míg az adatgyűjtéssel nem érintett szakaszokon kis sűrűségű pásztázó szkennelést végez a rendszer. Ez a módszer az oda-vissza mozgások számát is csökkenti, lerövidítve a ciklusidőt.
  • Szakaszív-szkennelés felületeken
    A konkáv és konvex felületeken ívszkennelés, a belépő és kilépő éleken pedig teljes körű pásztázó szkennelés történik.

A MODUS Planning Suite létrehozza a szárnyprofilfelület méréséhez szükséges DMIS kódokat. A MODUS 1.9 ezután végrehajtja a DMIS kódokat, és a felhasználó elemezheti a szárnyprofilt minden egyes szakaszon.

Felületmérés

A teljes lapát és környéke mérési útvonalainak megtervezéséhez szükséges eszközök biztosítása érdekében a MODUS lapátozástervező modul magába foglalja a MODUS felülettervezőben elérhető összes kiválasztási módszert:

  • Felület létrehozása pontok körvonalaiból (terület)
  • Felület létrehozása kiválasztott részfelületekből (felület)
  • Felület létrehozása egy középvonal pontjaiból
  • Felület létrehozása CAD-élekből

A MODUS Planning Suite részeként elérhető MODUS felülettervező teljes leírását alább olvashatja.

A MODUS Planning Suite-hoz külön-külön elérhető egyéb moduláris alkalmazások az alábbiak:

MODUS felülettervező

Mindeddig a felhasználóknak kézi eszközökkel kellett megtervezniük a felületi pásztázási útvonalakat az ütközések elkerülése érdekében. Az új MODUS felülettervező alkalmazással a lehető leghatékonyabb mérési útvonal tervezhető meg a REVO RSP2 érzékelő számára, gyorsan, egyszerűen és automatikusan.

  • Felületek létrehozása pontokból
    Pásztázási útvonal megadása a CAD modellen négyoldalú felületet meghatározó pontsorozat kijelölésével.
  • Felületek létrehozása részfelületből
    A CAD modellre kattintva kiválaszthat egy részfelületet vagy összekötött részfelületi pontok egy sorozatát a felület megadásához.
  • Felületek létrehozása CAD-élekből
    Használja a CAD-éleket a pásztázási útvonal meghatározásához. Ezzel az eszközzel egy MODUS metszet is kiválasztható élként. A szoftver a kezdő- és végpontok kiválasztásakor a legrövidebb útvonalat hozza létre.
  • Felületek létrehozása középvonal megrajzolásával
    Határozzon meg egy pásztázási útvonalat úgy, hogy középvonalpontok sorozatát hozza létre egy részfelületen.

Ha a kiválasztási módszer megvan, akkor a beállítási menüben szükség esetén módosítható a pásztázási szélesség, az irány és egyéb más jellemzők.

A MODUS Planning Suite-hoz külön-külön elérhető egyéb moduláris alkalmazások az alábbiak:

MPS felületek pontokból és részfelületből

Pásztázás létrehozása pontokból és részfelületből

MPS Patches from centreline and CAD edges


Pásztázás létrehozása CAD-élekből és középvonalból


MODUS ívtervező

Az ívtervező modul két opciót tartalmaz: RSP2 ív és RSP3 ív. Az RSP3 kibővíti a komplex geometriai jellemzők különböző mérőfejegységekkel végzett mérésének lehetőségeit.

Az ívek a CAD-modell bizonyos éleinek kiválasztásával vagy egy sík pontjaira kattintva határozhatók meg.

Ív létrehozása CAD élekből
Az ívek a CAD-modell vagy a MODUS használatával készült metszet bizonyos éleinek kiválasztásával határozhatók meg.

MODUS Planning Suite - Ív berajzolása

Ív berajzolása síkra
Az ívek a sík néhány pontjára kattintva határozhatók meg. A program a berajzolt részre spline-t illesztve határozza meg az útvonalat.

MODUS Planning ívberajzolási beállítások

További lehetőségek a RSP2 ív opcióhoz

Éleltolás létrehozása síkon

A CAD modell szükséges síkjának és az éleknek a kiválasztása után eltolást alkalmaz a rendszer.

A szoftverbeállításokat grafikai opciók sora egészíti ki, ami megkönnyíti az útvonalak egyesítését és személyre szabását a leghatékonyabb eredmény érdekében.

Egyetlen részfelületen több él választható ki, majd egyesíthető. Az így létrehozott mérés nem lépi túl a felület határait, ami csökkenti a mérések közötti mozgás időigényét.

Éleltolás létrehozása egy sík bizonyos alakzatainak elkerülésére

A sík és él kiválasztása után ez az opció automatikusan észleli és el is kerüli a mérés által elkerülendő geometriai részeket a CAD modellen, az eltolási értékek módosításakor az útvonalat is frissítve.

A felhasználó ívmérésenként egy-egy élt választhat ki.

További lehetőségek a RSP3 ív opcióhoz

Fix fejszögű szegmensek

Az RSP3 mérőfej fix szöghelyzetbe állva mér, és bizonyos ívszkenneléseknél elhagyja a felületet, hogy a tartófej szöge módosítható legyen.

A MODUS Ív modulban található RSP3 Ív elem révén megadhatók olyan mérési szegmensek, amelyeknél a mérőfej nem fogja elhagyni a felületet. Így a felhasználó egyetlen ívpálya mentén teljesítheti a nagy pontosságú zónák követelményeit.

Gyorsan és könnyen használható

Az ív kiválasztása után a különféle paraméterek, például a szkennelési irány szerkesztése könnyen elvégezhető a beállításokban.

Az ívmeghatározás mindkét módszeréhez az alkalmazás korlátozza a koordináta-mérőgép mozgását, ami csökkenti a koordináta-mérőgép tengelyeinek mozgását egy sík íveinek mérése közben.

A korlátozott tengelyek és az ütközésbiztos mozgástervezés kombinációja révén jelentősen csökkenthető a programozás időigénye, ami gyors és hatékony ívmérést tesz lehetővé.

A MODUS Planning Suite-hoz külön-külön elérhető egyéb moduláris alkalmazások az alábbiak:

REVO-2 tömítéshorony-szkennelés

A géptengelyek mozgását egyetlen síkra korlátozva javul a pontosság és az ismétlőképesség.


Miért kell korlátozni a koordináta-mérőgép mozgását?

A koordináta-mérőgép egy vagy több tengelyének mozgástartományát korlátozva a REVO® fej mozgása maximálisan kihasználható, miközben a koordináta-mérőgép csak minimális mértékben mozog. Két tengelyt korlátozva és csak egyetlen, a mért síkkal párhuzamos tengely mentén mozogva a gép meghajlása csak a vizsgált síkban jelentkezik, így nem lesz látható hiba. Így gyorsabban mérhetők meg a munkadarabok, vagy az eddiginél nagyobb pontosság hozható ki a gépekből.

Egy motorblokk tömítőfelületének síkhelyességét mérve például két mozgástengely korlátozása révén a gép gyorsabban működtethető anélkül, hogy ez mérési hibákat okozna. Ideális esetben a gép Z tengelye a REVO fel-le mozgatására szolgál, mivel ennek a mozgó tömege a legkisebb, az X és Y tengely pedig korlátozásra kerül. Ebben az esetben a hajlítóerő kiküszöbölésre kerül, és csak összenyomó/húzó erő jelentkezik a főoszlop hosszirányában, ami nagy merevsége miatt ellenáll ennek. Ha a Z tengely korlátozás nélküli használata nem lehetséges, akkor az X tengely (a Z és Y irányt korlátozva) a második legjobb lehetőség, mivel ennek a második legkisebb a mozgó tömege. Az Y tengely használatára ez a módszer még mindig előnyösebb hatással van, mint a fej oda-vissza mozgatása a munkadarabtól, mint a hagyományos 5 tengelyes szkennelésnél.

Kiegészítő információk

Segítség és képzés
A telepítési csomagban oktatóvideók és gyakorló CAD modellek találhatók, elősegítve a képzést.

Szoftverkompatibilitás
A MODUS Planning Suite-ból származó DMIS kódokat a MODUS-ban kell használni. Az összes funkció csak a MODUS 1.9 verzióban érhető el.

A CAD modelleknek .Sab formátumúnak kell lenniük.

Hardverkompatibilitás
A MODUS Planning Suite ezen verziója hardveres oldalról a REVO-2 és az RSP2 szkennelő mérőfej kombinációját támogatja.

Kérjen ingyenes 30 napos kipróbálási licencet a MODUS Planning Suite-hoz